Mamma rövade dotter till USA - nu ska hon inför rätta

På förmiddagen idag inleds rättegången i Västerås tingsrätt mot den kvinna som under uppmärksammade former kidnappade sin dotter från en förskola i Västerås och förde henne till USA.

Det var i januari förra året som den unga kvinnan förde bort sin dotter från en förskola i Västerås via Oslo till New York. Fallet väckte stor uppmärksamhet eftersom den idag 26-åriga kvinnan hade fråntagits rätten att umgås med dottern och avtjänade ett tidigare straff.

Kvinnan hade något år tidigare dödat sin nyfödde son och dömdes då till rättspsykiatrisk vård. Det fanns stor rädsla för att kvinnan skulle göra dottern illa också.

När hon kidnappade sin dotter från förskolan förra vintern så var hon på obevakad permission. Hon uppgav som skäl till bortrövandet av dottern att de sociala myndigheterna i Västerås skulle frånta henne rätten till dottern.

Kvinnan är åtalad för egenmäktighet med barn, ett brott som är grovt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".