Misstänkta bomber leder till spänd stämning

Idag skakades Migrationsverket i Västerås av ett, som det visade sej, falskt bomblarm. Det var ett paket som kom med posten som såg misstänkt ut, men det visade sej senare att paketet innehöll en mobiltelefon och några handlingar.

Larmet blåstes av och alla som jobbar i det så kallade Melkerhuset i centrala Västerås har nu kunnat gå tillbaka till sina jobb. Men det är ändå en anspänning när sådant här händer.

- Det är en fruktansvärd händelse och vi ser allvarligt på det, säger Helena Lysell en av de anställda på Migrationsverket.

Det lilla paketet som kom med posten i morse öppnades senare av mannen som hade skickat det. Han kom själv in och öppnade det.

Polisens bombgrupp i Stockholm behövde därmed aldrig komma till Västerås, men kriminalinspektör Bengt Aspegren berättar ändå att det har blivit något vanligare med bomber dom senaste åren. I fjol sköt man sönder 14 skarpa bomber, upphittade i ett område som omfattar elva län, ungefär halva Sverige alltså.

- Vi hade 14 skarpa larm av totalt 55 insatser. Och det är något fler än tidigare, säger Aspegren.

Migrationsverket är ett av de ställen som är utsatta för hot, det känner man till sedan tidigare. Så av den anledningen finns det orsak att vara extra försiktig, säger chefen i Västerås Martin Helander. Och han tycker inte att man överreagerade på onsdagsmorgonen.

- Man kan aldrig vara nog försiktig. Vi på Migrationsverket tar emot hot ganska ofta, så det är inte så konstigt att vi tar allvarligt på en sådan här händelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista