Fler får servera alkohol

Allt fler krogar och restauranger får alkoholtillstånd. Antalet alkoholtillstånd i Västmanland har ökat med 88 procent de senaste tio åren. 1991 hade totalt 172 restauranger alkoholtillstånd. Förra året hade den siffran ökat till 323. Det finns flera förklaringar till det, säger Bo Stålberg, utredningssekreterare i Västerås.
Dels reser svenskarna utomlands oftare och tar med sig nya vanor hem, som exempelvis att gå ut på restaurang mer ofta. Dels, säger Stålberg, har den dåliga arbetsmarknaden medfört att fler startat eget företag, och många av småföretagen är restauranger. Västerås är den kommun i länet som har flest restauranger som får servera alkohol, och staden följer trenden i övriga landet: akoholtillstånden blir bara fler. 1990 hade 48 restauranger tillstånd att servera alkohol i Västerås. Förra året hade den siffran ökat till 121. Den största ökningen av tillstånd skedde efter 1995 då kommunens vetorätt försvann. Innan dess kunde kommunpolitikerna hindra nyetableringar, och beslutet gick inte att överklaga. Men idag är det inte politikernas tyckande som avgör om en restaurangägare får alkoholtillstånd eller inte. Det är enbart alkohollagen som styr - uppfyller krögaren kraven så får de sitt tillstånd. Men myndigheterna tar inte samma samhälleliga ansvar som de gjorde tidigare, berättar Bo Stålberg. Före 1995 sade politikerna nej till att t.ex varuhuset OBS skulle få servera alkohol i sin restaurang. Kunderna var ju tvungna att ta bilen till varuhuset och alltså fanns det en risk att de hade druckit när de skulle köra därifrån. Men idag har varuhuset fått sitt tillstånd. - Den enskilde individen måste få ta ett eget ansvar, och det kan varken politikerna eller jag som utredare ta över, säger Bo Stålberg till P 4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista