Brandmän vill inte patrullera

Ska Arbogas brandmän gå bevakningsrundor på kvällar och nätter, på grund av polisbristen? Eftersom det finns så få poliser i Arboga vill en majoriet i tekniska nämnden att räddningstjänsten ska göra kvällsrundor i bil. Men förslaget kritiseras nu hårt av brandmännen själva.
Kvällstid finns inga poliser i tjänst i Arboga. Och det är bristen på poliser som gör att en majoritet i tekniska nämnden vill att räddningstjänsten ska göra bevakningsrundor på stan under kvällstid, bland annat för att minska skadegörelse och stölder. Brandmännen får inte ingripa om de ser något brottsligt; då ska de larma polisen, som alltså inte finns i Arboga, utan i Köping och Västerås. Brandmännen menar att bevakningsrundor skulle betyda att utryckningstiden blir längre om larmet går när några brandmän är ute på bevakning. Dessutom är de oroliga för våld och hot. De fackliga ombuden Carl-Magnus Eriksson, SKTF, och Per Svanström, SKAF, är beredda att driva frågan upp till Arbetsdomstolen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista