Sven-Erik Österberg blir minister

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten och ordföranden för riksdagens finansutskott Sven-Erik Österberg från Västmanland blir biträdande finansminister i den nya regering som statsminister Göran Persson presenterade idag.

Det är första gången som Sven-Erik Österberg blir minister i en regering.

– Det känns som ett stort förtroende man har fått, väldigt hedrande och uppuffrande på ett sätt, säger Österberg som blev mycket överraskad när statsministern rinde.

– Jag kopplade inte riktigt när statsministern ringde att det kanske var det här det handlade om. Trodde att det var någon budgetfråga han undrade över.

Sven-Erik Österberg är från Skinnskatteberg och idag ordförande för det socialdemokratiska partidistriktet i Västmanlands län, riksdagsledamot och ordförande för riksdagens finansutskott. Han kommer att biträda Pär Nuder, som blir ny finansminister, och får framför allt ansvar för landstingens och kommunernas ekonomier men också för statens förlängda arm ute i länen nämligen länsstyrelserna och för den finansiella sektorn.

Också Nuder kommer att ha uppgifter så det räcker, säger Österberg:

– Ja, han får ju hela statsbudgeten och skattesidan och så han får nog så det räcker till.

Nuder får också internationella ekonomiska frågor på sitt bord och efterträder Bosse Ringholm som blir ny vice statsminister. Nuvarande biträdande finansministern och EU-ministern Gunnar Lund lämnar regeringen.

Kultur- och utbildningsdepartementet slås ihop och ny kultur- och utbildningsminister blir nuvarande näringsministern Leif Pagrotsky. Pagrotsky efterträder bland andra Thomas Östros som blir ny näringsminister.

Kommunminister Lars-Erik Lövdén lämnar regeringen.

Mona Sahlin blir chef för ett nyinrättat departement och samhällsbyggnadsminister.

Stockholmspolitikern Jens Orback blir ny minister med ansvar för bland annat jämställdhet och integration.

Ibrahim Baylan, som bland annat varit ordförande för Umeå studentkår, får ansvar för grund- och gymnasieskolan.

De nya ministrarna tillträder formellt den 1 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".