Skolor saknar behöriga lärare

Många av länets mindre skolor utanför de större tätorterna har stora problem med att få behöriga, det vill säga utbildade lärare. Främst är det lärare i främmande språk som man inte klarar av att rekrytera. På Centralskolan i Västerfärnebo har man inte haft en enda behörig språklärare på högstadiet under en rad läsår.
Margot Wiberg, rektor på skolan där tre ungdomar försöker hålla ställningarna på språksidan, säger att hon tror att det beror på avståndet, ''att man får jobb på närmare håll, man bor i Västerås, men bor i Uppsala, och så tar man jobb här och jobbar en termin. Vi har haft lärare bosatta i Uppsala, bosatta i Ludvika, och de säger upp sig efter ett tag på grund av resorna''. Det här är enligt Wiberg jobbigt, ''för klasserna att byta lärare varje termin eller läsår, för arbetskamraterna att byta kolleger'', och i förlängningen medger Wiberg att det finns en risk för att eleverna tappar kunskapsterräng inför gymnasiet, men hittills har skolan haft tur genom att man haft hjälp av en pensionerad lärare som fungerat som mentor, berättar Wiberg. På Centralskolan i Skinnskatteberg har man en omvänd situation. Där har man bara lärare som bor på orten vilket skapar trygghet i arbetet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".