Dom i målet om Kolsva-rånet

Åklagaren hade krävt att de tre åtalade männen 20 till 28 år från Fagersta skulle dömas för grovt rån för rånet mot Sparbanken Västra Mälardalen i Kolsva i december, men tingsrätten i Köping väljer att gå på försvarets linje, och fäller männen för rån.
Rätten hänvisar till att rånet bara varade några minuter och, skriver rätten, ''även om bankpersonalen och kunderna upplevt situationen mycket obehaglig och ångestskapande konstaterar tingsrätten att gärningsmännen inte visar sådan synnerlig råhet eller utnyttjat den rånades skyddslösa eller utsatta ställning på ett sådant sätt att brottet ska vara att bedöma som grovt'', men rätten finner alltså männen skyldiga till rånet. I december förra året kom två män med rånarluvor och beväpnade med hagelgevär och yxor kom in på sparbankskontoret i Kolsva och tilltvingade sig pengar. Två minuter senare försvann i en bil som väntade utanför banklokalen. De tre män som stått åtalade greps bara någon timme efter rånet i en bil strax söder om Skinnskatteberg. I bilen hittades bland annat pengar, vapen och rånarluvor. Rättegången i tingsrätten Köping omgärdades av hög säkerhet eftersom männen enligt polisen är medlemmar i högerextremistiska Nationalsocialistisk Front. Åklagaren ville ha männen fällda för grovt rån till fängelse i mellan fem till sex år, men tingsrätten väljer att gå på försvarets linje och dömer männen för rån. Den äldste av de tre, en 28-årig man döms till fängelse i fyra år, en 21-årig man till fängelse i tre år, och en 20-årig man döms för både rån och misshandel till fängelse i tre år och två månader. I tingsrätten nekade alla tre nekade till brott. Männen ska också betala skadestånd på sammanlagt omkring 200.000 kr, och de stannar i häkte till domen vinner laga kraft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".