Misstänkt stor sabotageplan

Polisen misstänker att krossningen av glas på Tillbergaskolan i Västerås i september ingick i en större plan på att förstöra viktiga funktioner i samhället.

I förhör och genom husrannsakningar har det visat sig att det har krossats glas på ett systematiskt sätt också på andra håll i Västmanlands än i Tillberga och i andra län, för över en miljon kronor, uppger polisen.

Utredningen började i slutet av september. Då stoppade polisen en bil med fem personer som misstänktes ha varit med och krossat drygt 100 fönster på Tillbergaskolan utanför Västerås.

Tre män har suttit häktade som misstänkta för grov skadegörelse. Idag försattes en av dem på fri fot medan de andra två häktades på sannolika skäl som misstänkta också för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse vilket kan ge upp till åtta års fängelse. Det är en 23-årig man från Västerås och en 31-årig man från Eskilstuna som misstänks ha lett glaskrossningen.

De två som häktades idag och ytterligare två personer som ingår i utredningen men som inte som är gripna, misstänks vara kärnan i en nynazistisk cell. Polisen i Västmanland samarbetar med Säkerhetspolisen i utredningen.

Åtal ska vara väckt den 5 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".