Färre misshandelsfall i Västerås

Den kraftiga ökningen av antalet alkoholtillstånd under de senaste tio åren har inte inneburit någon ökning av antalet misshandelsfall utanför krogarna. Antalet alkoholtillstånd ökade från 172 tillstånd år 1991 till 323 år 2001, men enligt Rolf Söderberg, chef för närpolisområde Västerås, har antalet misshandlade i staden för första gången på flera år minskat med några få procent.
''Om man ser till Västerås finns det kanske 4-5 restauranger dit många går och där det i vissa fall blir vissa bråk, men tack vare att vi har bra samverkan med krogägarna och ordningsvakterna och finns på plats när krogarna stänger kan vi i de flesta fall förebygga den här typen av brott'', säger Rolf Söderberg till P4 Västmanland. Polisen har kontrollerat antalet misshandelsfall utomhus de två första månaderna varje år, och under flera års tid har antalet misshandlade i genomsnitt legat kring ett 50-tal personer i månaden, men då handlar det om hela Västerås kommun och inte bara misshandelsfall inne i stadskärnan. Som vi tidigare berättat skiljer sig inte Västerås från resten av länet när det gäller alkoholtillstånd, även i Västerås har antalet sprittillstånd ökat från 45 i början på 90-talet till 121 förra året, men Rolf Söderberg tror inte att våldet kommer att öka om alkoholtillstånden blir ännu fler utan tror på utvecklad samverkan mellan krogägare, ordningsvakter, kommunens alkoholhandläggare och polisen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".