Socialstyrelsen kritiserar också SOS Alarm

Socialstyrelsen riktar nu kritik mot SOS Alarm i Västerås på grund av en felbedöming vid ett samtal till larmnumret 112. Socialstyrelsen anser att SOS Alarm i Västerås gjorde fel i somras när en pojke med bruten fotled uppmanades åka taxi istället för att åka ambulans till lasarettet.

Det var natten till 16 juli som två tonåringar ringde och larmade eftersom den ene blivit misshandlad och svårt skadad i benet. Men SOS trodde inte på pojkarna. Istället uppmanade larmoperatören pojkarna att ringa efter en taxi.

Till slut fick den ena pojkens pappa skjutsa upp dem till akuten. SOS Alarms egen utredning visade att larmoperatören gjort felbedöming. Och nu konstaterar alltså även Socialstyrelsen att larmoperatören bland annat har brustit i i bedömningen av anropets karaktär.

Socialstyrelsen tycker att larmoperatören borde ha omprövat sin bedömning när de båda pojkarna ringde för andra gången. Larmoperatören borde även ha frågat mer om pojkens skador vid det första samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".