Förtroende eller inte, är frågan

Idag, dagen efter tillkännagivandet att de förra två ABB-cheferna Percy Barnevik och Göran Lindahl ska betala tillbaka ungefär 60 procent vardera av sina rekordstora pensioner från företaget, har frågan varit om det eventuellt tappade förtroendet för näringslivet har återfunnits.
I morse sade ordföranden för fackförbundet Metall i svenska ABB, Stig Stolpe, att förtroendet för svenskt näringsliv har rubbats och att han inte tycker att det blir upprättat genom uppgörelsen igår. I eftermiddags sade regionchefen i Företagarnas riksorganisation i länet, Ove Jansson att uppgörelsen inte förändrar förtroendet för Percy Barnevik särskilt mycket, men han tror och hoppas att förtroende för hela näringslivet inte har drabbats av ''de här incidenterna''. Jansson påpekar att ''98,8 procent av näringslivet består av företag med färre än 20 anställda, och de lever ju under helt andra villkor, helt andra förutsättningar, där förekommer ju inte den här typen av avtal och möjligheter till penga-generering, men för storföretagen, börsföretagen handlar det här ju om hur man kan förändra det här på sikt''. På frågan om vad som nu krävs för att återställa förtroendet för näringslivet i stort, svarar Ove Jansson: ''Jag tror personligen att det handlar mycket om att fokusera på mer långsiktig företagsutveckling, och mindre på kortsiktig resultatmaximering''. Det finns hela tiden en risk med den senare att man använder sig av en litet kreativ bokföring som inte är olaglig men då man inte visar alla kostnader då de borde visas utan man tar hem vinster litet tidigare, enligt Ove Jansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista