"Ta de nazistiska grupperna på allvar"

Sten Axelsson, före detta polis, säger att aktiviteten är stor bland de nazistiska organisationerna i länet.

Vi har tidigare berättat att en 23-årig västeråsare och en 31-årig eskilstunabo häktats misstänkta för vandalisering och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen tror att männen planerat sabotage mot Vattenfall och Mälarenergis anläggningar.

Före detta polisen Sten Axelsson har följt männen så länge de har funnits i den nazistiska rörelsen. Han säger att de hör till en liten och desperat grupp.

Sten Axelsson har i många år jobbat mot rasistiska och främlingsfientliga rörelser. Gruppen som den häktade västeråsaren tillhör, och som har ägnat sig åt omfattande skadegörelse, är liten. Men aktiviteten är stor bland de nazistiska organisationerna i länet säger Sten Axelsson.

Att nazisterna märks mindre emellanåt betyder inte att de har lugnat ner sig, säger Sten Axelsson:

- Just nu aktiverar de sig på en mängder av skolor i länet med affischering och propaganda och man försöker värva medlemmar, så för mig är det på väg att öka igen efter att ha varit i en svacka.

Idag åker Sten Axelsson runt och föreläser för rektorer och lärare om hur viktigt det är att skolorna är säkra så att de här organisationerna inte kan kontakta eleverna. Och han varnar för att underskatta de nazistiska grupperna:

- Ta det på allvar och se till att stoppa det i tid precis som man gjorde nu i Västerås. Polisen kom in i absolut rätt läge, säger Sten Axelsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".