Kyrkan tappade rekordmånga

Svenska kyrkan tappade 3.000 medlemmar förra året i Västmanlands län. Det är tre gånger så många som året dessförinnan, och anledningen var med stor sannolikhet att man förra året för första gången fick kyrkoavgiften för hela året utskriven på skattsedeln, för många innebär ett medlemskap i Svenska kyrkan en utgift på flera tusen kronor.
För många kom beskedet om kyrkoavgiftens storlek som en chock. Många som under hela sitt liv tillhört Svenska kyrkan men inte tagit del av dess arbete annat än vid julottan, konfirmationen och begravningen, för många av dem blev alltså beslutet att hopa av lätt att ta när man på fjolårets skattsedel för första gången hade svart på vitt på hur mycket man betalade till kyrkan. Det kunde handla om många tusenlappar beroende på vilken avgift den egna församlingen hade och hur mycket man tjänade. En högavlönad i en församling med hög avgift kan få punga ut med runt 4.000 kronor om året eller närmare 350 kronor i månaden, men avhoppen är mycket ojämnt fördelat i Västerås stift. Av stiftets 5.000 avhopp kommer runt 3.000 från Västmanland och där finns de flesta avhoppen, i de större städerna, men även mindre församlingar har drabbats: En som förlorat 150 medlemmar i fjol är Västanfors församling - en församling som under året utmärkt sig för att på bred front gå in i verksamheter som samhället inte fullt ut orkar hålla kvaliten på och där människor i församlingen vill ha ett kyrkligt alternativ. I dagarna diskuterar man den förskola som församlingen skall öppna liksom en friskola på gymnasienivå. Ett eget äldreboende är under utredning i kyrkans regi och ett behandlingshem för missbrukare är på gång, och församlingens kamp för Bergslagssjukhuset engagerade många, men allt detta till trots har man drabbats av den största förlusten av medlemmar hittills, men kyrkoherde Henrik Rydberg trodde att förlusten skulle vara ännu större, ''eftersom det så tydligt syns vad det faktiskt kostar''. ''För många är det ju i olika perioder av livet är det ju inte så där väldigt aktuellt att tillhöra kyrkan. För dem kan det ju handla om en semesterresa eller något sådant som man betalar i kyrkoavgift, och då är det ju oerhört lätt att gå ur, och därför trodde jag att fler skulle gå ur''. Rydberg tror också att kyrkans engagemang i samhället har spelat in för att inte fler har gått ur Svenska kyrkan i Fagersta. Västerås stift har nu omkring 450.000 medlemmar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".