''Sverige internationaliseras''

''Sverige håller på och blir internationellt'', ja, det var ett svar P4 Västmanland fick på frågan om vad några kroggäster tycker om att allt fler restauranger får alkoholtillstånd i Sverige. På tio år har antalet tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker enbart i Västerås ökat från 45 i början av 90-talet till 121 i början av detta sekel. Vi gick ut i länet största stad och frågade.
''Nu håller vi på att få en annan kultur, för att vi har fått så mycket invandring, det är helt naturligt, tycker jag'', sade en man. ''De som vill nyttja alkohol, de gör väl det i alla fall, oavsett om det är fler ställen'', sade en annan man. ''Jag tycker att det är bra! Det gäller ju bara att krögarna håller åldersgränserna, det får man ju hålla ett litet extra öga på. Jat tycker att det är trevligt. När man har åldern inne för att ta ett glas vin, då tycker jag att det är trevligt, då ska man kunna göra det på flera ställen'', sade en kvinna. ''Jag tycker att det är jättebra! Framför allt tror jag att det behövs fler ställen som det är 18 på, de har för litet att göra och hänger på stan istället'', sade en annan kvinna. På frågan om hur det då går med alkoholen, eftersom man ju inte får köpa ut förrän man är 20, svarar kvinnan direkt: ''Men å andra sidan ska man vara myndig när man är 18 - då kanske vi behöver kolla över lagarna.''
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista