Skolor i länet utsatta för värvningsattacker från nazister

Främlingsfientliga organisationer försöker värva medlemmar i våra skolor. Före detta polisen Sten Axelsson har berättat för P4 Västmanland om hur elever på skolor i Hallstahammar, Surahammar, Köping och Västerås har kontaktats den senaste tiden.

En av skolorna är Lindboskolan i Hallstahammar. Där är personalen medveten om problemen.

- Det är ju inte roligt, säger rektor Christer Hansson. Vi jobbar aktivt förebyggande med det här. Alla ska respekteras för den de är, oavsett var man kommer ifrån.

På Lindboskolan får ingen obehörig vistas utan att först ha anmält sig på expeditionen. Lindboskolan har ungefär 500 elever, men rektor Christer Hansson berättar att man vet vilka eleverna är. Obehöriga upptäcks och ombeds lämna skolan om de inte har ett godtagbart ärende. Personalen försöker också att synas så mycket som möjligt på skolan.

De i riskzonen för att värvas har ofta problem i skolan till exempel med inlärning, och därför satsas det på de eleverna. Bland annat kan de få extra hjälp för att hänga med i skolarbetet och inte bli utanför i gemenskapen.

- De som har problem och är utanför är ju de som är lättast att fånga upp för de här grupperingarna. Vi jobbar mycket på gemenskapskänslan. Att barnen ska känna att de tillhör det här, att de är någon och att de är betydelsefulla, säger Christer Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".