Avhoppare i Heby orsakar oreda i fullmäktige

Två avhopp från länsbytarpartiet i Heby har skapat turbulens. Maktbalansen i kommunfullmäktige har helt plötsligt vänt och dagens samverkanspartier, centern, länsbytarpartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet får nu 23 platser i fullmäktige medan oppositionen socialdemokraterna, vänstern och moderaterna får 26.

Detta tack vare att de båda avhopparna från länsbytarpartiet sitter kvar i fullmäktige men kommer nu att rösta med moderaterna som därmed ökar från tre till fem ledamöter. Det är Mats Jennische och Margareta Gadde-Jennische som bytt parti och de förklarar bytet med att man inte upplever länsbytarpartiet som demokratiskt.

Partiet lyssnar inte på åsikter som avviker och har blivit för inriktat på näringslivet, konstaterar de båda. Men en av partiets ledande gestalter, Aimo Larvia, tillbakavisar kritiken.

- I en demokrati är det majoritetsbeslut som gäller och får man inte igenom sina egna idéer är de kanske dåligt lanserade eller helt enkelt dåliga, säger Larvia.

Framtiden för kommunalrådet Rolf Edlund är också oviss. Han måste ha en majoritet i fullmäktige för att kunna sitta kvar. Själv säger han att han nu skall försöka hitta nya vägar och nya samarbetspartier. På så sätt vill han fortsätta ge hebyborna en trygg politisk utveckling, avhoppen till trots.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".