Höjda avgifter i Köping

Köpings socialnämnd lägger en budget i balans för nästa år. Det beslöt socialnämnden under torsdagen. Och man beslöt också att höja några av avgifterna.

De hemsända matlådorna blir tre kronor dyrare och hyrorna i särskilda boenden inom äldre och handikappomsorgen höjs med en och en halv procent från årsskiftet.

Dessutom blir Trygghetslarmen 20 kronor dyrare per månad, för äldre som bor hemma.

- Det kommer att bli pensionärer som kommer att lämna tillbaka sina larm. Det är många som tycker att 20 kronor är mycket. Det säger Ingela Andersson, en av alla som jobbar i hemtjänsten.

Men de här höjningarna är rimliga, säger socialchefen Göran Fagerberg. Kostnaderna för till exempel trygghetslarm har ökat. Några större inkomster ger alltså inte taxehöjningarna till kommunen, sammanlagt knappt tre hundra tusen per år.

Vilket är en liten summa i sammanhanget. Totalt beräknas de sociala verksamheterna i Köping kosta ungefär 330 miljoner nästa år.

Men det är ändå med en viss lättnad som köpings socialbudget nu slås fast. För någon vecka sen blev det klart med sju extra miljoner från staten, något som gör att man åtminstone vågar hoppas att man slipper underskott.

Det blir kommunfullmäktige i Köping som senare kommer att ta det slutliga beslutet om socialnämndens budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".