Bättre efter Boultbee tycker handlare

1:46 min

Det har blivit bättre för handlarna i Punkt och Gallerian i centrala Västerås sedan det hårt kritiserade brittiska fastighetsbolaget Boultbee försvann och det kom nya fastighetsägare. Det tycker flera handlare som P4 Västmanland talat med.

För ett år sedan sålde Boultbee Punkt och Gallerian till det amerikanska företaget Carlyle Group, och i maj förra året tog Carlyle över.

– Jag ser bara förbättringar. De har ett engagemang om husen, alltifrån bättre med städning, de fräshar upp, byter golv, målar, ja... mycket bättre än innan, säger Louise Koba, som driver en klädbutik i Gallerian.

Många handlare var starkt kritiska till hur Boultbee skötte underhåll, kontakten med handlarna och att de höjde hyrorna kraftigt.

– De var så förskräckliga som ryktet sade tycker jag. De bara kom in och höjde hyrorna något fruktansvärt och drev bort butiker, fick butiker att både slå igen och flytta ut utanför husen. De kändes ganska hänsynslösa, säger Louise Koba.

En av Boultbees mest högljudda kritiker var Raffe Lanouar som har en klädbutik i Gallerian. Hur det blir med hyrorna nu när Carlyle Group tagit över vet han inte, hans kontrakt löper över flera år och har inte omförhandlats efter ägarbytet, men en sak är säker, menar han:

– Det kan aldrig bli värre än vad det var under Boultbees tid. Aldrig. Carlyle Group verkar mer seriös och min förhoppning är att de fyller alla de tomma ytorna som finns i husen och tillsammans med oss handlare kan bygga upp Västerås centrum igen, säger Raffe Lanouar.

Vi har sökt Boultbee för en kommentar, utan resultat.

Ny ägare ger inga utfästelser om hyressänkningar

#text=4962887#i centrala Västerås tycker att det blivit en förbättring sedan den amerikanska fondförvaltaren Carlyle Group tog över driften av gallerior efter det brittiska fastighetsbolaget Boultbee, som fick kritik bland annat för kraftiga hyreshöjningar. Men några löften om hyressänkningar vill inte den nye ägaren ge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.