Kritik mot chefer på ABB-stämma

När ABB-styrelsens ordförande Jürgen Dormann öppnade företagets bolagsstämma i Zürich i eftermiddags gjorde han det med ytterligare ett generalangrepp på de tidigare koncerncheferna Percy Barnevik och Göran Lindahl. Jürgen Dormann sa att allt för mycket makt koncentrerades kring en enda person under Percy Barneviks tid som VD och styrelseordförande. Han sa också i sitt tal att Göran Lindahls beslut att göra ABB till ett så kallat kunskapsföretag var fel.
ABB-ledningen ansträngde sig för att visa sig från sin trevligaste sida när omkring 3000 aktieägare, de flesta schweizare, i dag klev in i stämmolokalen i Oerlikon, en förort til Zürich. Men den festliga stämningen förbyttes snabbt till gravallvar när ABB-styrelsens ordförande Jürgen Dormann tog till orda. Efter att först ha klarat av ett antal ordningsfrågor gav han sig återigen på de två tidigare ABB-direktörerna Göran Lindahl och Pery Barnevik. -I dag vet vi att allt för mycket inflytande under en allt för lång tid var koncentrerat til en enda person, sa ABB:s ordfröande Jürgen Dormann, med adress Percy Barnevik. Han tog också upp de omtalade chefernas pensioner, som de till viss del tvingats betaal tillbaka. Jürgen Dormann sa att pensionerna visserligen handlar om pengar, men också om en bristande informationskultur i ABB, en kukltur som i dag ska vara borta. I ett tal senare på stämman återkom Jürgen Dormann till pensionerna och sa att det var ABB som anmälde Percy Banrevik och Göran Lindahl i den schweiziska skattemyndigheten. Företaget har inte, sa han, nån uppfattning i skattefrågan, och myndigheten har precis påbörjat sin utredning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".