Tillväxt och guldkant i Norberg

1:37 min

Igår kväll hade kommunstyrelsen i Norberg sammanträde. Man hade en diger dagordning och diskuterade både tillväxt och guldkanter.

Tillsammans med Fagersta kommun planerar Norberg ett gemensamt tillväxtprogram.

Alla partier i Norberg är med på planerna, enligt Åsa Eriksson (S), ordförande i Norbergs kommunstyrelse:

– Vi tror att vi kanske är först i Sverige med att ha ett tillväxtprogram som spänner över flera kommuner. Vi har jobbat i två år med det här.

Man försöker hitta områden som man ska fokusera på, för att hela samhällena i Norberg och Fagersta ska utvecklas på ett positivt sätt, enligt Åsa Eriksson.

– Det vi bestämde igår på kommunstyrelsen i Norberg var dels att vi ska föreslå fullmäktige att anta det här programmet, dels att ge oss som har jobbat fram det i uppdrag att nu ta fram konkreta handlingsplaner: hur vi nu ska uppnå de här fina orden som vi har bestämt oss för.

"Attraktivitetsmedel" var också något som diskuterades på kommunstyrelsens möte igår. 20 procent av föregående års överskott ska användas till det.

– Tanken är att vi ska kunna göra det där "lilla extra", som inte normalt ryms inom budget.

Det kan handla om exempelvis blomplanteringar, nya skyltar eller röjning av sly.

– Guldkanten som vi annars inte har råd med, säger Åsa Eriksson.

Norberg kommuns bokslut för 2011 är inte fastställt ännu, men det är klart att det blir ett överskott.

– Ja, jag tror att vi kommer att landa på ungefär sex miljoner kronor. 20 procent av det betyder att vi skulle ha ungefär 1,2 miljoner att fördela i attraktivitetsmedel, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Eriksson.