Satsning i Västerås sprids i landet

Satsningen på rättsläkarundersökningar av kvinnor som misshandlats har lett till fler åtal mot männen som slår. Nu ska satsningen stå som modell för andra polismyndigheter.

Antalet män som åtalas och fälls för kvinnomisshandel har fördubblats i Västerås.

Detta bland annat på grund av att en rättsläkare nu gör den första viktiga läkarundersökningen av den misshandlande kvinnan.

På så sätt får polisen ofta så starka bevis mot mannen att det räcker för ett åtal.

Kristina Engblom är kommissarie och en av dem som tog initiativ till samarbetet med rättsläkarna och hon är nöjd över resultatet:

- Rättsläkarna är utbildade i att utreda brott. Tidigare var det kvinnornas familjeläkare eller akutmottagningen som kunde intyga skadorna, men kanske inte hade samma kunskap om skadornas uppkomst, som en rättsläkare har.

Idén med att låta en rättsläkare göra en grundlig undersökning väcktes av polisen sedan de tröttnat på att rättsintygen från allmänläkarna eller akutmottagningen inte höll måttet. De räckte inte som bevis mot den misshandlande mannen som då gick fri.

Men sedan modellen infördes för tre år sedan har antalet åtal mot män som slår fördubblats, från 18 procent av anmälningarna 2001 till 45 procent 2003.

En majoritet av männen döms också till fängelse, från 6 månader och uppåt.

Nu kommer sättet att jobba i Västerås få stå som modell för andra polismyndigheter i Sverige som hört av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista