Undersköterskelöner varierar

Vikarierande undersköterskor har bäst ingångslön i Arboga och sämst i Sala, visar en undersökning som fackförbundet kommunal har gjort. Skillnaden är 1.500 kr, trots att det finns avtal, och det här upprör Eleonor Wikman, ombudsman på kommunal.
''Ja, vi tycker att det fruktansvärt egentligen för man gör ju ungefär samma jobb, säger Wikman till P4 Västmanland och tror att skillnaden beror på den politiska viljan. Ingångslönen för en vikarierande undersköterska utan erfarenhet i läner varierar från 13.400 kronor i Sala till 14.861 kronor i Arboga. Det gäller heltidsarbete, men sysselsättningsgraden är oftast lägre. ''Det är ju så här det ser ut i vår kommun och det är ju fakta, och det har ju också att göra med vilka medel vi har att röra oss med, hur mycket vi får till löneförhandlingarna'', säger Marianne Sampala, personalsekreterare på vård och omsorg i Sala. ''I många kommuner rör man sig ju med underskott och ser vi till oss själva och vår egen förvaltning så ligger i ett ganska prekärt läge nu, där vi måste arbeta med vår verksamhet och vår organisation, och problemet med lönefrågan är att vi inte får extra medel årligen utan den ska alltså rymmas inom den givna ramen, säger Björn Osberg, tillförordnad förvaltningschef för vård och omsorg i Sala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista