Arboga utreder ''frizoner''

Arboga kommun ska nu undersöka om det går att skapa en ''frizon'' från utbyggnaden av mobilmaster, en zon där det är lägre strålning än på andra håll. Som vi berättat tidigare har en kvinna som är elallergiker skrivit till kommunen och vädjat om sådana frizoner.
Arboga planeras ett 20-tal mobilmaster på landsbygden, och i tätorten ett tiotal antenner på olika byggnader. Elallergikern Lisa Bryngelsson är orolig, hon säger att strålningen får henne att må illa, hon får domningar och yrsel, kramper och värk. I ett brev till kommunen vädjar hon därför om frizoner med lägre strålning än på andra håll, och nu har kommunpolitikerna i Arboga beslutat att miljö- och byggnämnden ska undersöka om det är möjligt att skapa ett område med lägre strålning, utan master. Det finns redan idag kommuner, bland annat Nässjö, som skapat sådana zoner. Om kommunen verkligen får behålla zonerna om någon skulle söka bygglov för en mobilmast i området är osäkert. Hittills har miljödepartementet i alla fall som överklagats, sagt ja till byggandet av mobilmaster, eftersom man inte anser att det finns något som styrker att strålningen skulle vara hälsofarlig. Miljö- och byggnämnden i Arboga har påpekat att det är bråttom med att hitta ett lämpligt område, i slutet av 2003 ska utbyggnaden av det så kallade tredje generationens mobilnät vara klar, men redan under 2002 tror man att utbyggnaden i Arboga kommun ska slutföras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista