Lång restid för funktionshindrade

Gravt funktionshindrade i Västerås har under den senaste veckan fått sitta alldeles för länge på de bussar som transporterar dem mellan hemmet och sin dagliga verksamhet.

– Det är personer med grava funktionshinder, med grava rörelsehinder, man behöver alltså komma ur sina stolar, det blir problem att resa en timme, säger Karin Andersson, chef för den dagliga verksamheten på Viksäng-Stallhagen.

– Man kan ju tänka sig själv - man blir åksjuk, man får sådana bekymmer också, och det får man oavsett kanske om man har ett funktionshinder att sitta och resa i en buss i över en timme. Det är jobbigt.

Tidigare tog resorna ungefär 20 minuter, säger Karin Andersson.

I måndags tog Björks buss över transporterna av 175 funktionshindrade i Västerås, och vissa av dem har alltså fått sitta alldeles för länge på bussarna.

– Personen blir förvirrad, man har ett obehag och så vidare. Det visar sig ju i beteendet, att man blir trött.

Över en timme ska man ju inte få sitta, säger Alan Björk som äger Björks buss:

– Vårt mål är ju att man inte ska behöva sitta längre än 45 minuter. Över en timme, då är det ju att vi inte har känt till, att det är förseningar på linjer eller annat. Det är för oss inte acceptabelt. Varje dag får vi mer och mer kunskap om individen och anpassar strukturen på resandet så fort det går nu till att alla kommer att bli nöjda.
 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".