Strid om jakträtt i Östervåla

Det har blossat upp en strid mellan Östervåla viltvårdsförening och en handfull markägare i nordöstra länet. Anledningen är ett beslut i viltvårdsföreningen att ändra på förutsättningarna för småviltsjakt i Östervålatrakten, ett beslut som innebär att markägarna inte kan stoppa jaktlagens framfart på sina marker. Markägarna har nu överklagat förändringen till Länsstyrelsen och hävdar att föreningen har genomfört stadgeändringarna i smyg.
''Det är sättet man har gått till väga på, att man har smygit på markägarna beslutet. Jag har frågat flera markägare och de har inte en aning om att de andra kan jaga på deras marker utan att betala arrende eller behöva fråga om något'', säger Lars Olov Pettersson, markägare i Östervålatrakten. ''Så här får det ju inte gå till. Vi måste ju veta vad som behandlas. Annars har vi ju ingen jakträtt kvar'', säger han till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".