Västerås flygplats mot bättre tider - inte konkurs

Tidningsuppgifter har idag gjort gällande att Västerås flygplats står inför en konkurs om ett par år. Men det stämmer inte - den fortsätter visserligen att gå med underskott, men underskottet minskar sakta men säkert, enligt flygplatsens chef Mikael Nilsson.

Ifjol var flygplatsens förlust cirka 20 miljoner kronor. I år väntas den bli 15,5 miljoner kronor och nästa år 14,5 miljoner kronor.

Att underskottet sakta men säkert minskar beror bland annat på att passagerarna bara blir fler och fler, säger Mikael Nilsson till P4 Västmanland.

- Vi får ungefär 20 000 fler passagerare i år. Sedan beror det också på att vi har effektiviserat arbetet här både på administrationen och på driftssidan.

Västerås flygplats har idag ett 60-tal anställda, inklusive den nya säkerhetspersonal vi rapporterade om tidigare idag, och i år räknar flygplatsen med ett nytt rekordstort antal passagerare, 220 000.

Men fortfarande väntas ett underskott, alltså 15,5 miljoner kronor i år och 14,5 miljoner kronor nästa år.

Dessutom kommer det egna kapitalet vara slut vid årsskiftet 2006/07, skriver flygplatsens ledning nu till största ägaren Västerås stad. Detta för att kommunen ska kunna dra in nya friska slantar till dess.

Men när kommer då vinsten för flygplatsen?

- Ja, om ytterligare några hundra tusen passagerare, svarar Mikael Nilsson.

- En gammal sanning i flygbranschen är ju att man behöver komma upp i en 600-700000 passagerare per år. Då kan man börja göra vinst på en flygplats.

– Fler passagerare förbättrar ju resultatet men på sikt ser vi ju att vi måste upp i de här passagerarvolymerna, men om man nu ska göra en försiktig gissning så kanske om 10-15 år beroende på hur trafiken utvecklas så kan man tänka sig att man kan gå med vinst, säger Nilsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".