Höjda tomtarrenden chockar stugägare i Sala

Sala kommun höjer arrendeavgifterna för sommarstugutomterna vid Måns Ols med över 200 procent. De nya avgifterna blir svåra att betala för många, och nu överklagas kommunfullmäktiges beslut.

Flera av dem som arrenderar kommunala sommarstugetomter vid Måns Ols i Sala får avgifterna höjda med över 200 procent.

De dyraste tomterna kommer nästa år att kosta 10 000 kronor, trots att det varken finns vatten eller avlopp. Dessutom består flera tomter till viss delav sankmark.

Nu överklagar 26 familjer Sala kommunfullmäktiges beslut om höjning av arrendeavgifterna.

Tage Zackrisson, ordförande i stugföreningen, har svårt att förstå en så stor höjning som över 200 procent.

- Det här kan inte vara sant, för så stora höjningar kan man inte räkna med! 100 procent hade jag kunnat tänka mig, men när det börjar gå till 200 och över 200 procent, då verkar det mycket!

- Man trodde ju att det var lite klokare människor, som tänkte på hur individer uppfattar det här, men det verkar inte så, säger Zackrisson till P4 Västmanland.

Nu finns det en oro bland sommarstuguägarna vid Måns Ols. Flera är pensionärer, som kan få svårt att klara de nya avgifterna, som ska betalas i december.

- Det är många som ser julskinkan fara all världens väg, och det blir värmlandskorv i stället!

- Det är synd om dem, de tycker ju att det är lite hårt, säger Tage Zackrisson.

Han tycker att stugägarna enligt arrendeavtalet bara har skyldigheter, inga förmåner, men menar att de nu - med de nya, höga arrendeavgifterna - tänker börja ställa krav:

-  Det blir väl andra bullar nu!