Nio lärare på kulturskolan förlorar jobben

Skinnskattebergs kommun är i ekonomisk kris och tvingas sätta upp mycket tuffa sparkrav inför nästa år. Bland de som drabbas är kulturskolan som måste spara drygt 30 procent av sin budget, samtidigt som kulturskolans nya fastighet byggs för sju miljoner kronor.

Nio av tretton lärare på kulturskolan i Skinnskatteberg blir utan jobb om skolan tvingas spara drygt 30 procent av sin budget nästa år.  Kravet är ett resultat av den kris som kommunens ekonomi befinner sig i. Ursprungligen fanns det planer på att skära bort en miljon av kulturskolans budget men nu har Arbetarkommunen beslutat att halvera kravet.  Men besparingarna kommer ändå att slå hårt.

- Det kommer inte vara möjligt att bedriva en utbildning med kvalitet då, säger skolans chef Staffan Bergman.

Kulturskolans vänförenings ordförande Hasse Jonsson påpekar det märkliga i att man först beslutar att bygga en ny kulturskola för sju miljoner medan man sedan drar ned på verksamheten. Men kommunalrådet Måna Mattsson säger att man kommer att få användning för fastigheten även om kulturskolan inte kan fylla det.

-Vi skall stänga Turistbyrån vid torget och behöver andra lokaler till den. Dessutom kanske Centralskolan kan behöva något extrautrymme i nybygget, säger Måna Mattson.

Idag delades protestlistor ut i kommunen av kulturskolans vänförening och i slutet av veckan skall kommunledningen uppvaktas.

Tidigare har elektonmusikfestivalen lagts ner liksom barnkörstämman och Brunnsmusiken och Rocksmältan i Karmansbo. Körstämman och Motståndsfestivalen arrangeras idag inte av kommunen utan av utomstående.