Uvens framtid fråga för Messing

Tusentals pendlare i Mälardalen kan få svårt att ta sig till jobb och studier i framtiden. Igår diskuterades pendeltåget Uvens framtid i riksdagen under en interpellationsdebatt. Statliga Rikstrafiken, en av många som finansierar pendeln, har dragit in 17 miljoner kronor i stöd till linjen, och nu hotas tåglinjen av nedläggning.

Centerpartisten Jörgen Johansson från Arboga vill att statsrådet Ulrika Messing ska trycka på och få ledningen för Rikstrafik att ändra sig, men det var hon inte beredd att göra, sa hon i gårdagens debatt.

Uven, som pendeln kallas, har enligt det nuvarande avtalet med statliga Rikstrafiken haft ett årligt stöd med 17 miljoner. Västmanlands lokaltrafik betalar in tolv och Länstrafikbolaget i Sörmland drygt två. Men när Rikstrafiken nu måste spara miljoner för att på sikt klara sin budget så har man förklarat att man drar in stödet om ett knappt år. Och om inga andra finansiärer kommer till läggs trafiken ner. Detta trots att linjen anses som mycket viktig för arbetspendlingen mellan Östergötland, Sörmland, Västmanland och Uppsala län.