Lång väntan på utredning av dödsolycka

1:22 min

Kammaråklagare Lars Magnusson i Malmö har väntat länge på att polisen i Västmanland ska göra klart utredningen om dödsolyckan på Hilton Food Group på Hacksta i Västerås. Den höga arbetsbelastningen och underbemanningen inom Närpolisområde Västerås har tydliga efterföljder.

Den höga arbetsbelastningen och underbemanningen inom polisen som huvudskyddsombudet tagit upp, känns igen av kammaråklagare Lars Magnusson i Malmö.

Han sitter och väntar på att polisen i Västmanland ska göra klart utredningen om dödsolyckan på Hilton Food Group på Hacksta i Västerås.

Och han har väntat ett bra tag - olyckan inträffade för snart två år sedan.

– Det verkar inte hända så mycket. Jag fick överta den här utredningen i maj förra året och skickade senaste direktivet i juli då jag kompletterade med olika uppgifter som jag ville få utredda och jag har inte fått svar. Vad jag kan se i diariet så har det inte hänt något sedan 2011 från polisens sida, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Men hur kan det komma sig?

– Ja, de säger att det är resursbrist och att det finns andra utredningar som går före.

Vad innebär det för ditt jobb att det stannar av?

– Det försvåras ju naturligtvis. Vår uppgift är att utreda brott och när det finns tillräckliga skäl ska vi väcka åtal och de möjligheterna blir sämre ju längre tiden går. Och bevisningen blir inte bättre med tiden.

Vad tycker du polisen borde göra åt detta?

– Anställ fler som kan utreda brotten, säger kammaråklagare Lars Magnusson i Malmö.

Benny Odell, chef för ekobrottssektionen på Polisen i Västmanland, förklarar den långa väntan med att polisen fick två stora utredningar på samma gång - och då räcker personalen inte till.

– När det gäller arbetsplatsolyckor och framförallt dödsolyckor så har jag i dagsläget bara en utbildad utredare som sköter det här, säger Benny Odell.

Men det verkar väldigt sårbart?

– Ja det vill jag påstå. Nu är det inte så ofta så här allvarliga olyckor händer tack och lov. Men när det är svårare personskador vill man jobba med det så fort som möjligt. I slutet på april kommer vi skicka två stycken personer som ska utbildas inom arbetsplatsolyckor.

Vad tror du det kommer att göra för skillnad?

– Skillnaden blir att dom balanserna som finns idag kommer att bli mindre. Utredaren kommer att ta tag i det här och utreda det så fort det går, säger Benny Odell, chef för ekobrottsektionen på Polisen Västmanland.