Flyktingboende öppnar igen efter brand

1:57 min

Kallstensgården, före detta Nalles motell, i Arboga blir flyktingboende igen. I slutet av januari förstördes delar av byggnaden i en brand. Men nu startar man alltså om igen.

Just nu rivs den del som förstördes i branden och de delar som rökskadades saneras. Men 30 rum har klarat sig helt oskadda.

Klemens Danielsson, som äger Kallstensgården, tycker det är spännande med en ny start.

– Vi har sagt att vi måste göra någonting av det här. Vi kan ju inte låta det stå och förfalla.

Förhoppningen är att de första flyktingarna ska kunna flytta in den 1 maj, enligt Kennet Karlsson, expert på migrations- och bostadsfrågor på Migrationsverket.

Han garanterar att ingen ska behöva bo bland brandrester. Innan någon får flytta in kommer Migrationsverket att göra en besiktning.

Förutom upphandlingen av Kallstensgården i Arboga med 104 platser  har Migrationsverket även handlat upp 150 platser på Attendo i Västsura utanför Surahammar.

Om ingen protesterar kommer båda avtalen att börja gälla från den 10 april, men det är osäkert när Kallstensgården i Arboga kan komma att öppna.

– Nu var vi inte riktigt beredda på att vi skulle få det här så snabbt, så vi får se när vi ska starta, säger Klemens Danielsson, ägare av fastigheten.