Köping

Oro för att akuten försvinner

1:23 min

Hjärt- och lungsjukas förening i Köping, Arboga och Kungsör är oroliga för att akutmottagningen på sjukhuset i Köping kan komma att läggas ner. Bakgrunden är att landstinget ska spara 180 miljoner kronor de närmaste tre åren.

Anders Nordqvist, vice ordförande i föreningen, har skrivit ett brev till landstingets ledande politiker.

– Vi har en bra verksamhet i Köping. Att slå sönder den känns inte alls bra, säger han.

Att många i regionen känner oro beror i första hand på en artikel i Bärgslagsbladet från i tisdags. Artikeln handlar om att läkare på sjukhuset i Köping upplever ett reellt hot mot akutmottagningen.

Läkarna tycker att de har fått signaler från makthavare som går att tolka i den riktningen, exempelvis avvaktan med större investeringar och tal om att sjukhusets uppdrag kan komma att förändras.

Men ännu finns inte några förslag och landstingsstyrelsens ordförande, Denise Norström (S), håller låg profil. I stället hänvisar hon till landstingets sparkrav. På tre år ska man spara 180 miljoner kronor. 

– Jag vill varken säga bu eller bä. Vi måste se över hur vi ska använda Västmanlands sjukhus resurser på bästa sätt. Det vore oklokt av mig att spekulera innan det finns några färdiga förslag.