Priset på fritidshus fördubblat

1:36 min

För den som är på jakt efter en sommarstuga i Mälardalen så är Västmanland det län som har de lägsta priserna. Men de stiger: på tio år har fritidshuspriserna i länet ökat med cirka 115 procent.

Samtidigt har kraven på fritidshusens standard också ökat.

– Torrdassens tid är förbi. Jag tror att standard är det folk eftersöker, säger mäklaren Håkan Meldgaard.

– Det ska gärna finnas spoltoalett och duschmöjligheter. Vi har ett betydligt högre krav på standard i dag jämfört med för tio år sedan.

Priserna på fritidshus ökar alltså. I Stockholms län har priset, precis som i resten av landet, fördubblats de senaste tio åren. I Uppsala och Sörmlands län ligger ökningen på 90 procent.

I Västmanlands län har priserna ökat med närmare 115 procent.

Ökningen kan bero på att efterfrågan från exempelvis Stockholm har ökat, enligt Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Men trots den höga prisutvecklingen är det ändå i Västmanland du ska leta om du vill ha ett billigt fritidshus i Mälardalen. I Västmanland låg snittpriset förra året på 14 400 kronor per kvadratmeter.

Därefter kom Uppsala och Sörmlands län med 17 000 respektive 19 000 kronor per kvadratmeter. Vill du ha sommarstuga i Stockholms län får du vara beredd på att betala nästan det dubbla; där låg snittpriset för år 2011 på 32 200 per kvadratmeter.

Snittpriset för fritidshus i hela riket låg på 20 700 kronor per kvadratmeter under 2011.

Reporter Sanna Karlsson