"Patientnära" vård kritiseras

1:39 min

Arbetsmiljöverket och Vårdförbundet kritiserar nu arbetsmetoden med "patientnära" vård som framför allt används i den nya vårdbyggnaden vid Västerås sjukhus. Tanken är att personalen ska arbeta i team - men på grund av personalbrist fungerar det inte som det ska.

Arbetsmiljöinspektör Lena Boman säger att hon vid sina inspektioner möter personal som säger att det är omöjligt att arbeta enligt metoden patientnära vård.

– I synnerhet undersköterskor är missnöjda, för att de känner att de blir ståendes själva, säger Lena Boman till P4 Västmanland.

Den nya vårdbyggnaden vid sjukhuset i Västerås invigdes i november 2010. Den har enkelrum istället för vårdsalar och det är för att personalen ska arbeta enligt metoden patientnära vård, alltså i team.

Men när det enligt både Arbetsmiljöverket och Vårdförbundet råder brist på så väl personal, kompetens och planering så tvingas personalen istället arbeta mer traditionellt.

Det gör arbetssituationen ännu värre i och med att sjukhuset nu är byggt för en annan vårdmetod.

Ingrid Edman, Vårdförbundets vice ordförande i länet, säger att vårdarbetet blir mycket mer komplicerat och det blir mycket springande mellan de olika patientrummen.

Det drabbar även patienterna.

– Följden för patienten blir att de får vänta, trots att tanken med den här patientnära vården var att man skulle slippa vänta, säger hon.

Ingrid Edman säger att vårdpersonalen signalerar att de inte orkar längre.

– Det blir mycket övertid, det blir mycket extrapass, det blir dubbla pass och man orkar inte, säger Ingrid Edman till P4 Västmanland.