Landstinget försvarar patientnära vård

4:30 min

Metoden är bra, men landstinget behöver hitta sätt att behålla sin personal. Det säger landstingets utvecklare, Barbro Rosengren, som var med och drog igång arbetssättet med patientnära vård. Vårdmodellen får kritik från både arbetsmiljöverket och vårdförbundet.

Vårdmetoden patientnära vård fanns med redan när den nya vårdbyggnaden i vid Västerås sjukhus planerades. Byggnaden fick enkelrum och tanken var att vårdpersonalen ska arbeta i team. Men personalbrist gör nu att det blir mycket ensamarbete och extra mycket spring mellan enkelrummen. Kritiken kommer både från Arbetsmiljöverket och från Vårdförbundet.

Landstingets utvecklare, Barbro Rosengren, var med och drog igång arbetssättet med patientnära vård. Hon har viss förståelse för kritiken.

– Jag kan förstå att man upplever frustration och har det jobbigt ute på vårdavdelningarna, säger hon.

Däremot säger Barbro Rosengren att hon ser överbeläggningar och brist på personal som det egentliga problemet, inte modellen med patientnära vård.

Att den nya vårdbyggnaden byggdes med enkelrum har inte bara med patientnära vård att göra, säger Barbro Rosengren. Det handlar också om att enkelrum förhindrar infektioner, det ger patienten en ökad integritet och bättre möjligheter att sova, säger hon.

Hon säger att problemet med personalbristen måste lösas, bland annat måste landstinget bli bättre på att behålla den personal som redan finns, men det är inget lätt arbete.

– Exakt hur vi kommer att göra det kan jag inte säga idag, säger Barbro Rosengren.

Hon kommer nu att föra synpunkterna från Vårdförbundet och Arbetsmiljöverket vidare till förvaltningsledningen och i förlängningen även landstingspolitikerna.

– Det är ju politikerna som ger oss ramarna som vi har att jobba med, säger Barbro Rosengren till P4 Västmanland.