Västerås

Svalt intresse för tågteknik

1:26 min

Bara fem elever har sökt det nystartade tågteknikprogrammet på kommunala Hässlögymnasiet i Västerås - trots att många företag i tågbranschen är i stort behov av personal.

Tågteknikprogrammet blir det enda i Sverige med inriktning mot reparation och underhåll av tåg.

När utbildningen presenterades i höstas var förhoppningen att skolan skulle ta emot trettio elever det första året.

Sven Fallgren, rektor på Hässlögymnasiet, kommenterar det svala intresset.

– Det är en låg siffra. Men det är också en nystartad utbildning som många inte känner till. Vi kanske inte heller har marknadsfört programmet på rätt sätt, säger han.

Kommer ni att starta programmet i höst?

– Ja, det är tanken. Vi måste komma igång med utbildningen. Det finns ett behov av tågtekniker.

Hur ser ekonomin ut om det bara blir en handfull elever?   

– Ska jag vara riktigt ärlig så kommer det kanske inte riktigt att gå ihop sig. Men vi hoppas att Västerås stad ser välvilligt på att vi gör en viss förlust, säger Sven Fallgren

Per Isaksson, informationschef på tågföretaget Bombardier, beklagar att så få har sökt det yrkesförberedande tågteknikprogrammet. Företaget har stort behov av tågtekniker.

– Det finns två områden där vi behöver yrkesutbildade människor. Det ena är anläggningen för driv- och styrstystem. Det andra är service, alltså underhåll av tåg, säger han.

Men trots att det många gånger alltså finns goda chanser att få ett jobb direkt efter gymnasiet om man går ett yrkesförberedande program, så är fortfarande de högskoleförberedande programmen mer populära.

I Västerås valde 70 procent av de sökande ett högskoleförberedande program i första hand. Att det är så märker Carin Ahlbäck, studie- och yrkesvägledare på Bäckbyskolan iVästerås.

– Det är fler som väljer det trygga spåret, högskoleförberedande, man vill ha flera vägar öppna. En annan faktor är förstås möjligheten att plugga vidare för att sedan få ett bra betalt jobb med status, säger hon.