Köping

Kommunstyrelsen försvarar akuten

0:45 min

Kommunstyrelsen i Köping oroas över rykten om en avveckling av akuten på sjukhuset i Köping. De kräver nu att landstinget Västmanland tydliggör att en avveckling inte är aktuell.

- Vi är medvetna om att landstinget står inför svåra ekonomiska problem och att besparingar måste göras, men sjukhuset i Köping är en omistlig del av Hälso- och sjukvården i västra delen av Västmanland, skriver kommunstyrelsen i ett brev till landstinget.

– Vi vill ha svar, vad är det för sanning i de här ryktena. vi anser att det här är en jätteviktig sak. vi vill ha kvar vårt sjukhus precis som det är i dag, säger Andreas Trygg (V) som sitter i kommunstyrelsen.

Men Landstingsstyrelsens ordförande, socialdemokraten Denise Norström framhåller att det handlar om ett rykte och att det inte finns några förslag.

– Ja, det är rykten. Men det finns naturligtvis en oro och det har jag full förståelse för, men jag kan inte i dag gå ut och säga vad som kommer att hända eftersom vi inte har några förslag eller alternativ framme, säger Denise Norström (S).

Vänsterpartiets Andreas Trygg tycker att besparingar i första hand bör göras på sjukhuset i Västerås.

– De underskott som uppstått i landstinget finns på sjukhuset i Västerås och då tycker jag att de underskotten ska lösas där, säger Andreas Trygg.

Denise Norström håller med om att mycket av underskottet ligger hos sjukhuset i Västerås.

– Ja, den absolut största delen ligger i Västerås, men Köping själv med sin omsättning har 16 miljoner minus förra året och har naturligtvis ett problem att tampas med.

– När vi pratar besparingar så tror man alltid att man ska skära bort saker, det som behöver göras är att se över logistiken och hur vi jobbar. Är vi tillräckligt effektiva och ser vi till att människor får vård i tid så att vi får del av de statsbidrag som finns, säger Denise Norström.