Sommarjobb stoppas för psykiskt sjuka

1:53 min

Karlbergsgården i Köping, som har dagverksamhet för personer med olika psykiska funktionshinder, hade räknat med att driva ett café på Kristinelundsbadet i sommar. Men nu blir inte satsningen av och de femton personer som skulle ha sommarjobbat där är mycket besvikna.

De som skulle ha sommarjobbat i badets servering har olika psykiska funktionshinder som till exempel Aspergers syndrom och ADHD.

Tanken var att de skulle driva caféverksamheten tillsammans med personal från Karlbergsgården.

Seija Sarvela som är boendestödjare säger att det här är ett hårt slag mot de psykiskt funktionshindrade. 

– Ja det är tråkigt för de har ju sett fram emot det här. De anser ju att det är ett riktigt jobb. De tycker att det är bedrövligt, de kanske inte har något att göra nu i sommar, säger Seija Sarvela som är boendestödjare.

Hon får medhåll av Alf Jonsson som är enhetschef inom psykiatrin i Köping.

– Flera har anmält sig frivilligt för att man vill prova att jobba. Man kanske inte har jobbat på 20 år och det skulle vara jättekul för dem, så de är ju stora förlorare.

Alf Jonsson menar att sommarjobbet skulle kunna stärka deras självkänsla och vara ett första steg på väg ut på den vanliga arbetsmarknaden.

Men enligt Alf Jonsson har nu alltså sommarens planer stoppats av vård- och omsorgschefen Göran Fagerberg, bland annat på grund av kraven i livsmedelslagstiftningen och för att planeringen skulle vara för dålig, att inte ordinarie personal skulle vara i tjänst.

Men det håller inte Alf Jonsson med om.

– Dålig planering kan jag inte köpa för vi hade täckning med ordinarie personal. Och livsmedelskraven - vi hade fått ett klartecken från miljö och hälsa. Sen ska ju de naturligtvis göra en inspektion och vad den skulle ha gett det vet man ju aldrig. Men vi kan ju sånt här. Vi har ju livsmedelskrav i det här huset också så vi hade fixat det, säger Alf Jonsson.

Den tillförordnade vård- och omsorgschefen i Köping, Göran Fagerberg, avböjer att kommentera det hela.