Handels i länet nöjda med avtalet

1:39 min

Handels ombudsman Rune Lindberg i Västerås är ganska nöjd idag, efter att arbetsgivarorganisationen Svensk handel och Handelsanställdas förbund kom överens om ett nytt kollektivavtal igår.

– Jag tycker att vi har fått ett hyfsat avtal och vi har fått genomslag för de frågor som vi drev, säger Rune Lindberg på Handels avdelning 18 i Västerås om avtalet som skrev under bara några timmar innan strejken skulle bryta ut.

I den sportbutik i centrala Västerås där Jesper Andersson jobbar verkar personalen se positivt på det nya avtalet.

– Vi diskuterade det efter jobbet igår och över lag var alla nöjda.

Snitthöjningen för butiksanställdas månadslöner blev 710 kronor. Men det är inga stora pengar menar Ebon Bratås som jobbar i en elektronikaffär i Västerås.

– Nej, det är det ju inte. Men det har det ju aldrig varit, vi är ju en lågavlönad grupp.

Något som Handels är nöjda med är att man fick igenom sitt krav på en jämställdhetspott som ska jämna ut löneskillnaderna mellan medlemmar som jobbar i butik och dem som jobbar på lager. Över lag har butikspersonal lägre löner.

Klädbutiksanställde Dilan Numan tycker att de löneskillnaderna borde försvinna helt.

– Jag vill inte att det ska vara någon skillnad. När man jobbar så jobbar man och då ska man tjäna för det.

Nu när det inte blev någon strejk fick Rune Lindberg ägna delar av fredagen åt att åka till en affär, som skulle tas ut i strejk, och forsla bort en husvagn.

– Den får vi köra tillbaka. Vi hade planerat för att ha strejkvakter och de måste ju ha någon stans att hålla till. Det är inte alltid solen skiner.