Peter Tilly, ansvarig för primärvården i Västmanland (Arkivbild)

Landstinget söker läkare i Gävleborg

1:38 min

Hälsocentralerna i Västmanland behöver anställa fler läkare, och därför lockas nu läkare från Gävleborgs Landsting. Rekryteringskampanjen, som inleds den här veckan, väcker irritation hos landstingsrådet och landstingsdirektören i Gävleborg.

Men Gävleborg har själva läkarbrist och skyhöga kostnader för hyrläkare.

– Vi har en fri arbetsmarknad i det här landet och vi kan rekrytera över hela landet om vi tycker att det är nödvändigt. Min uppgift är ju att vara solidarisk med patienter och personal på de mottagningar där vi har brist på kunniga familjeläkare, säger Peter Tilly, ansvarig för primärvården i Västmanland.

Peter Tilly säger att familjeläkare får sådana här brev flera gånger varje år, både från privata rekryteringsfirmor och från andra landsting.

– Det är inget nytt påhitt direkt, säger han.

Varför blir de sura i Gävleborgs landsting?

-- Vet inte, det får man nog fråga de om. Men de kanske är ovana med det här kanske lite marknadsorienterade.

Finns det inte en risk att det blir huggsexa om läkarna?

– Samtidigt måste det ju vara så att vi ska kunna informera om bra löner, pensionsförmåner, vidareutbildning och att vi sänker listningen per doktor från cirka 1 800 till 1 500, det måste vi kunna informera potentiella arbetssökande hos oss om. Men att det skulle bli en huggsexa köper jag inte, säger Peter Tilly.

 Har ni riktat in er extra mycket på Gävleborg?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi har riktat in oss på de närliggande landstingen, bland annat Gävleborg. Men vår stora drive sker egentligen i Stockholm.

– Vi hoppas och tror att det här ska ge oss de doktorer vi behöver. I första vändan skickade vi ut 2 000 utskick och får vi tillbaka 1 procent så är det 20 doktorer, och det är vi väldigt nöjda med, säger Peter Tilly, ansvarig för primärvården i Västmanland.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista