Teater Västmanland, snart Västmanlands teater, håller huvudsakligen till på Västerås teater.

Teatern byter namn - men bara lite

"Fantasilöst att bara vända på steken"
1:29 min

Teater Västmanland byter namn - till Västmanlands teater. Namnbytet är inte precis drastiskt, men teaterchefen vill ändå markera en nystart med namnändringen.

Namnbytet möts av blandade reaktioner bland de länsbor P4 Västmanland talat med:

– Lite fantasilöst att bara vända på steken. Lite roligare hade de väl kunnat vara?

– Det bryr jag mig inte om. De får kalla den vad de vill!

– Det låter ganska likt. Men det var fint.

– Vad ska det vara bra för?

Teaterchefen Kajsa Giertz har mötts av nyfikenhet:

– Nyfikenheten tänds i ögonen när jag berättar för folk att teatern ska byta namn. Sedan när jag säger det nya namnet hör de knappt vad förändringen är, säger Kajsa Giertz och skrattar.

Varför byter ni namn?

För att markera att vi jobbar på en nystart efter några tuffa år. Men också för att Västmanlands teater låter mer som att det är länets teater.

– Det finns också en kutym i Sverige att man har den här ordföljden, till exempel Stockholms stadsteater, Örebro länsteater och Uppsala stadsteater, säger Kajsa Giertz.

Det inte första gången som teatern byter namn.

På 1980-talet och i början av 1990-talet gick verksamheten under namnet Västmanlands länsteater, 1998 bytte man till Teater Västmanland och snart är det alltså Västmanlands teater som gäller.

Namnbytet i sig kommer inte att bli särskilt kostsamt, enligt Kajsa Giertz, eftersom teatern skulle ändå ha tagit fram en ny grafisk profil.

Officiellt byter teatern namn den 23 maj i samband med att höstens repertoar presenteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".