Niklas, Salina och Casper gillar sin skola, S:t Olovsskolan, trots skavanker och renoveringsbehov. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Elever får stå ut med sliten skola

"Det är slitet där"
1:28 min

S:t Olovsskolan i Köping är i stort behov av renovering. Det är en gammal skola med många brister, bland annat är lokaler och klassrum för små och ventilationen är dålig.

Politikerna har ännu inte prioriterat bland åtgärderna utan kommer att göra det under våren/sommaren.

– Se där borta, där är det slitet. Även toaletterna är lite slitna, men det är fint ändå. Det säger eleverna Niklas, Salina och Casper.

Kommunen har gjort en utredning som mynnat ut i en lång lista på saker som skulle behöva rustas upp eller kanske byggas om. Ännu finns dock inget beslut på vad man ska prioritera. Det finns nämligen inte hur mycket pengar som helst för upprustning.

Rektorn tycker att man inte kan vänta hur länge som helst utan vill se ett beslut snart.

– Jag blev besviken att det inte finns någon tidsplan en gång. När jag började här i september sas det att det var prioritet ett att renovera skolan, och det behövs. Det säger rektor Ulla Stenudd.

Hon vill se större klassrum, samlingslokaler, fräschare toaletter, bland annat.

– Nu skulle vi bli väldigt besvikna om det inte blir någon förändring, säger Ulla Stenudd.

Kommunens fastighetschef Kari Anttila har lett en utredning som har presenterats för politikerna. Han vill dock inte uttala sig om vilka förslag som finns i utredningen ännu. Inte heller vill han säga något om hur dyrt det blir att renovera.

– Det beror på vad politikerna beslutar att vi ska göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".