Misstänkta terroristerna häktade

Ingen har hittills dömts för brott enligt den relativt nya terroristlagstiftningen i Sverige. Men igår häktades två västeråsare, på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott. Om misstankarna också leder till åtal för terrorism är inte klart.

Igår häktade Västmanlands tingsrätt två västeråsare, en 19årig kvinna och en 23-årig man, som misstänks för terroristbrott.

De häktades på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott, förberedelse till terroristbrott och stämpling till terroristbrott.

Sedan tidigare sitter två män häktade för samma brott, men alla fyra nekar.

De fyra misstänks vara kärnan i en nazistisk cell, och greps för en månad sedan, efter att ha krossat ett hundratal fönster på Tillbergaskolan utanför Västerås.

Om det så småningom också blir en fällande dom - eller ens åtal - för terroristbrott, är för tidigt att säga.

Chefsåklagare Thomas Häggström är den som beslutar om åtal ska väckas.

- Jag konstaterar att tingsrätten har delat min bedömning rör både misstankegraden och de olika rekvisiten. Vi får fortsätta utredningen nu, och se var vi hamnar någonstans.

- Men just nu har ju tingsrätten slagit fast att det är sannolika skäl för misstanken. Vi får se var vi hamnar när det är dags att väcka ett eventuellt åtal, säger Häggström till P4 Västmanland.

Eftersom det är relativt ny lagstiftning som ska tillämpas kan ärendet får stor betydelse för rättstillämpningen, men hur stor är svårt att säga, menar Thomas Häggström:

- Det har förekommit en del utredningar terroristbrott tidigare, men så vitt jag vet har det inte kommit någon dom tidigare.

Advokat Lars Lundén, som är den 19-åriga kvinnans försvarare, kan inte säga mycket om sin klient och om brottsmisstankarna.

- Hon förnekar brottsrubriceringen helt och hållet.

- Brottet är komplicerat, och det finns ju en viss hemligstämpel över det. Därför kan jag bara säga att det finns vissa medgivanden från hennes sida.

- Det här är ett unikt fall som säkert kan bli prejudicerande för framtiden, säger advokat Lundén till P4 Västmanland.