Nöjd fjärrvärmechef, Marie Kilbo, visar var ledningen ska dras från Nordkalk under Köpingsån till Norsaverken i Köping. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Spillvärme ska värma upp Köping

"Vi borrar oss under sjöbotten"
1:28 min

Ett avtal att Nordkalk ska leverera spillvärme från sin fabrik i Köping till kommunens värmeverk är nu godkänt av kommunstyrelsens arbetsutskott. Avtalet börjar gälla december 2013 och ska kunna förse cirka tusen villor med värme under kalla vintermånader.

– Det känns kul att vi kan gå vidare med det här avtalet. Det betyder mycket, dels ekonomiskt och dels att vi tar reda på spillvärme som annars skulle gå till spillo, säger Köpings fjärrvärmechef Marie Kilbo.

Summorna i avtalet vill hon än så länge inte berätta, men hon tror att det kommer att ge billigare värme under kalla vintrar likt de vi haft två av de senaste tre åren.

– Det beror på hur vintrarna blir. Men blir det kalla vintrar tjänar vi bra med pengar jämfört med att köra med olja. Det kan handla om miljoner, säger Marie Kilbo.

Både Nordkalk och kommunstyrelsens arbetsutskott har godkänt avtalet, och det som fattas är fullmäktiges godkännande.

Nordkalks fabrik ligger vid Köpingsån, drygt 300 meter från kommunens värmeverk, Norsaverken. Däremellan ligger Köpingsån, vilket försvårar en aning när det handlar om att dra ledningen.

– Under Köpingsån ska vi borra oss under sjöbotten, säger Marie Kilbo.

Målet med den här och andra åtgärder är att på sikt bli fri från oljeberoende. Helt kommer man dock inte att våga klara sig utan olja.

– Nej, förmodligen kommer vi att behöva oljan de allra kallaste vinterdagarna även i framtiden. Det är också en reserv om det händer något, säger Marie Kilbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".