Öronmärkta vaccinpengar går till annat

Alla kommuner har fått statsbidrag för att vaccinera flickor mot livmoderhalscancer, men på många håll försvinner pengarna till annat. Det skriver tidningen Dagens Medicin, och lyfter fram Surahammar som ett exempel. Men chefen för skola och omsorg i kommunen säger att han inte sett några sådana riktade bidrag.

Personal inom skolhälsovården i Surahammar säger att de inte fått några extra pengar för att klara vaccinationerna, men tycker att bidraget borde gå till skolhälsovården.

Det innebär ett merarbete med vaccinationerna.

Kurt Haraldsson, chef för skola och omsorg i Surahammar, bekräftar att inga särskilda pengar gått till livmoderhalsvaccinationerna.

Han säger att han inte sett några sådana riktade bidrag.

Men han menar att skolhälsovården ändå klarar sitt uppdrag, och att statsbidraget inte skulle räcka till någon ny tjänst.

Statsbidraget är på två kronor per invånare och år. För Surahammars del handlar det om knappt 20 000 kronor.

Bo Claesson, vid Sveriges kommuner och Landsting, säger till Dagens Medicin att han tycker att pengarna ska användas det det om är tänkt, nämligen att vaccinera skolflickor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".