1 av 2
Från vänster: kommunalrådet Per-Olov Rapp (S), tekniska nämndens ordförande Magnus Eriksson (SBÄ), vård- och omsorgsnämndens ordförande Karin Karlsson (S) och Peabs Patrik Mellgren. Foto: Marcus Carlsson/SR.
2 av 2
Våren 2014 ska äldreboendet vara klart att flytta in i. Foto:Marcus Carlsson/SR.

Spadtag för Salas nya äldreboende

"Otroligt roligt att vi nu nått så långt"
1:35 min

Nu har spaden sats i marken för det som ska bli Salas nya äldreboende med 80 lägenheter för äldre med stort behov av vård, ofta med någon demenssjukdom.

– Vi behöver ha nybyggnation för att kunna bedriva en bra vård och omsorg på ett modernt sätt, säger Karin Karlsson, socialdemokrat och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sala.

– Vi har boenden där dagens krav på arbetsmiljö inte fungerar. Bland annat är toalettutrymmen för små och för människor som har behov av hjälpmedel och personlig hjälp är det svårt i sådana lägenheter.

Äldreboendet byggs på en stor gräsyta i närheten av Salbergaanstalten och enligt planerna ska det gå att flytta in på boendet om två år.

Liss Nordlöf som är med i en grupp från anhörigsidan som varit inblandad i arbetet med det nya äldreboendet var på bra humör i samband med spadtaget.

– Jag och min grupp har ju varit väldig involverad i att ta fram planerna, så att vi tycker att det är otroligt roligt att vi nu har nått så långt att det nu har blivit en liten grop i den här jordhögen.

– Vi har så pass många äldre som bor i olika demensboenden som inte är endamålsenliga och vi har en äldre befolkning, så vi behöver mer och mer platser. Därför är ett modernt boende som ska hålla i flera sekel framåt en jättetillgång för Sala. Så det är helt underbart, menar Liss Nordlöf.

Äldreboendet beräknas kosta 150 miljoner kronor att bygga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".