Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, och Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation, vid söndagens pressträff i Stockholm då man presenterade det nya avtalet. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Löneavtal klart för Kommunals medlemmar

Kommunals ordförande Annelie Nordström om avtalet
3:13 min

Kommunal och Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Pactaföretagen har kommit överens om ett nytt avtal för 350 000 medlemmar. Avtalet ger en löneökning på 3 procent, vilket innebär 650 kronor i månaden.

Även lägstlönerna höjs med 650 kr, vilket motsvarar 4 procent. Villkoren för visstidsanställda har också förbättrats. Med det nya avtalet ska man bara kunna ha en person visstidsanställd i tre år.

Lägstalönerna för unga ska också ha höjts och det ser Nordström som en investering för framtiden. Med kommande pensionsavgångar väntar om inte annat ett stort rekryteringsbehov inom vård och omsorg.

Från arbetsgivarhåll är man nöjd med avtalet.

"Avtalet visar också på att vi tillsammans med Kommunal kämpat hårt för att nå en överenskommelse utan att behöva gå till medling. Det är alltid glädjande och som alltid är det ett givande och tagande som gör detta möjligt", säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller ett år - från april 2012 till och med mars 2013, meddelar parterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".