"Köerna på riksväg 70 kunde undvikits"

I torsdags var riksväg 70 mellan Sala och Avesta helt oframkomlig under 11 timmar.
Men det långa stoppet hade kunna undvikas om vägverket hade verit mer tillmötesgående, tycker Sten-Åke Axelsson, trafikpolis från Dalarna som var på olycksplatsen.

Det var vid sjutiden på morgonen en långtradare körde av vägen ungefär 1 km norr om Broddbo mellan Sala och Avesta. Det blev snabbt köer och de lastbilar som stannade kunde sedan inte komma loss.

Sten-Åke Axelsson var på plats runt nio och försökte därefter få vägverket att skicka en bil med sand till platsen. Han och de lastbilschaufförer han talade med, var överens om att sand var vad som behövdes.

Vid Vägverket produktion i Fagersta hade Sten-Åke Axelsson först problem med att få tag på rätt person.

När han någon timme senare kom i kontakt med platschefen Christer Johansson, blev de oense om vad som behövdes. Salt fanns på närmare håll. För att få sand måste en av vägverkets bilar, varav alla var ute på olika platser i området, åka tillbaka till Fagersta och lasta om. Först vid fyratiden på eftermiddagen kom en bil med sand till platsen och närmare sex på kvällen kom trafiken igång igen.

- Vissa säger att det var 250 lastbilar som satt fast i köerna, men jag uppskattar det till 150 stycken. Och vissa hade ju suttit där i uppemot elva timmar, säger Sten-Åke Axelsson.

Christer Johansson, platschef på Vägverket produktion i Fagesta, säger att man där har som policy att använda salt på väg 70 och att det hade räckt.

- Vi hade alla bilar ute och ingen av dem var lastade med sand. När vi fick reda på stoppet försökte vi få dit hjälp så snabbt som möjligt. Men en bil var ju tvungen att åka tillbaka och lasta sand och vägarna var ju svårframkomliga, så det tog den tid det tog, säger Christer Johansson till P4 Västmanland.