Anders Teljebäck (S) kommunalråd i Västerås

Första maj - tradition med förnyelse

" Vi satsar på att det ska vara fler i tågen år till år"
1:43 min

Första maj firas i länet med manifestationer i samtliga kommuner. Socialdemokraterna kan i kraft av största parti vara på plats på alla orter och Vänsterpartiet finns på några platser. Enligt polisen har inte några övriga partier begärt tillstånd.

De olika manifestationerna är en blandning av traditioner och nya grepp, även om det bekanta och välkända dominerar.

– Nytt för i år är att vi ska ha en cykelsektion i vårt tåg. Man får leda sin cykel, kanske kan man cykla en bit men inte hela vägen. Det säger Vasiliki Tsouplaki, en av arrangörerna bakom Vänsterpartiets firande i Västerås.

Första maj-firandet är långt ifrån så välbesökt som det var för 30 år sedan, men vad man lätt glömmer är att på till exempel 1960-talet var det inte särskilt populärt.

– 1960-talet var en nergång i första maj-firandet. Men 1970-talet hade vi fler i tåget än vad vi har i dag. Vi satsar på att det ska vara fler i tågen år till år. Det säger Anders Teljebäck, socialdemokratiskt kommunalråd i Västerås.

Men hur mycket man än försöker förnya är det ändå traditionerna som lockar folk.

– Det som visar sig är att det traditionella första maj-firandet är så starkt att det bär sig självt. Många förnyelseprojekt har stupat på att folk har känt att det inte är första maj, säger Anders Teljebäck (S).

– Något år när vi försökt göra något annorlunda får vi höra att: "nej, vi vill att det ska vara som det brukar vara", säger Vasiliki Tsopulaki (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".