Ung person halsar ur ölflaska. Foto: Hasse Homberg/Scanpix.

Polisen vill stoppa langning med hembesök

"Det gäller att få upp ögonen för detta"
1:08 min

Nu tar polisen till nya grepp, genom att efter tips göra hembesök hoppas man kunna få stopp på langningen till ungdomar.

– Naturligtvis är lagföringen det viktigaste, de som langar till ungdomar ska ha sitt straff. Men vi får också in en hel del tips där föräldrar och ungdomar ringer och berättar, det är bilar och telefonnummer. Och de personerna kommer vi att åka hem och prata med, säger Anders Hedström är polis i Västerås.

– Vissa kanske inte ens tänker på att det är en krimínell handling de gör, det gäller att få upp ögonen för det här och sluta med det här. Men det gäller ju också att kunna avfärda, det är minst lika viktigt, säger Anders Hedström.

I kampanjen "TÄNK OM" går Länsstyrelsen ut med en rad tips till alla tonårsföräldrar för hur de bör bete sig när det gäller de här frågorna.

– Det är viktigt att inse att man som förälder är viktig och att tonåringar faktiskt bryr sig om vad man tycker, säger Monica Wikehult som är samordnare för länsstyrelsens alkohol- och drogförebyggande arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".